Faalangst verlamt. Wie aan faalangst lijdt, blokkeert en raakt in paniek. Faalangst is dan ook een bijzonder disfunctionele emotie. Als je faalangst wilt overwinnen, dan moet je aan de slag met de overtuigingen en gedachten die aan de grondslag van deze negatieve emotie ligt. Wij geven je alvast vijf tips waarmee je deze overtuigingen kan aanpakken.
Gun jezelf de kans om fouten te maken
Groeien doe je door van je fouten te leren. De beste ondernemers, vaklui, artiesten… hebben de top bereikt door het maken van fouten. Wanneer je jezelf niet toelaat om fouten te maken dan groeien je prestaties niet. Omarm je fouten. Wie faalangst heeft, vlucht van zijn fouten en leert er niets uit. Aanvaarden dat je fouten maakt het is het fundament van je innerlijke groei.
Durf je comfortzone verlaten
Wie faalangst heeft wil vooral behouden wat er al bestaat, goed of slecht. Daardoor blijf je ook in deze situatie hangen en maak je geen vooruitgang. Wie uit zijn comfortzone durft te komen daagt zichzelf uit. Uiteraard hangen daar risico’s aan vast maar die moet je accepteren. Want van fouten kan je leren, toch?
Falen bestaat niet. Je krijgt alleen zinvolle feedback.
Mislukken heeft niets met persoonlijk falen te maken. Beschouw het als zinvolle feedback om de volgende keer beter te doen. Wie leert boogschieten mist in het begin meestal het doel. Op basis van deze informatie – en de instructies van de lesgever – zal je volgende schot waarschijnlijk al een stukje dichterbij zijn. En zo ga je stap voor stap verder…
Besef dat je vooral bang bent voor de veroordeling van anderen
Veel mensen met faalangst zijn vaak minder angstig voor de fouten zelf maar hebben vooral angst voor het oordeel van anderen. Als kind zijn we volledig afhankelijk van het oordeel van anderen. Dat patroon zit diep in onszelf ingebakken. Als volwassene daarentegen zijn we onafhankelijke personen en mag de mening van anderen eigenlijk geen rol spelen.
Wat is de oplossing? Leg een persoonlijk ontwikkelingstraject af met de focus op assertiviteit. Assertieve mensen stellen op een respectvolle manier hun grenzen. Het is een fundamentele basis voor emotioneel welzijn. Assertieve mensen worden in onze samenleving kennen geen faalangst.
Laat je perfectionisme los.
Net als faalangst is perfectionisme een vorm van angst. Besef dat perfectie niet bestaat. Als iets niet bestaat dan streef je er niet naar. Perfectie is onbereikbaar en dus faal je keer op keer.
Laat de overtuiging dat je naar perfectionisme moet streven. Waarmee vervang je perfectie dan? Onberispelijkheid! Onberispelijkheid is je uiterste best doen in eerlijkheid met jezelf. Als jij in eer en geweten je best hebt gedaan om een doel te bereiken dan volstaat dat. Het geeft dan een heerlijk vrijheidsgevoel.
Comments