top of page

De voorwaarden voor een goede relatie

Wat zijn de voorwaarden van een goede relatie?

Ieder van ons onderhoudt talrijke relaties met anderen. Met onze partner, met collega’s, met zakenpartners… Sommige relaties voelen goed aan, anderen lopen stroef. Maar hoe komt dit?


Wat zijn de achterliggende voorwaarden voor een goede relatie? In deze blog ontdek je de drie fundamenten voor een goede relatie.


1. Respect voor de andere als persoon Je kan het perfect oneens zijn met iemands gedrag of mening. Dit hoeft niet meteen een breuk te vormen in je relatie met deze persoon. Het is zeer belangrijk om het verschil te maken tussen wie die persoon is en wat hij/zij zegt en doet. Respecteer de persoon altijd voor wie hij/zij is.

Want wanneer we de andere persoonlijk terechtwijzen of aanvallen dan gaat hij of zij meteen in de verdediging. En dat is een slechte basis voor een positief vervolg van de relatie.


2. Goede communicatie is noodzakelijk Goede communicatie vormt het tweede fundament bij een sterke relatie. Het betekent dat je tegen de ander durft zeggen wat er op je lever ligt. Geef feedback op basis van feiten en niet op basis van interpretaties of achterliggende veronderstellingen.

Feiten zijn waar of niet waar, veronderstellingen zijn interpretaties. Je loop het risico dat de andere zich persoonlijk aangevallen voelt en de communicatie blokkeert.





3. Overeenstemmende waardeschalen Wat we zeggen en wat we doen, wordt grotendeels gestuurd door onze achterliggende waardeschalen. Deze schaal is voor iedere persoon anders. Wanneer je met een andere persoon een goede relatie wilt opbouwen, dan is het belangrijk om minstens 70% van de tien van ieders belangrijkste waarden te delen.

Bovendien mogen geen van deze fundamentele waarden tegengesteld zijn. Denk daarbij aan eerlijkheid versus geld, verbondenheid versus onafhankelijkheid, teamwork versus einzelgänger, …


Wat leren we uit deze drie fundamenten? Het wordt snel duidelijk wanneer binnen een relatie tussen twee mensen de communicatie mankt loopt en het respect afwezig is. Wanneer de waardeschalen te weinig overeenkomen of er zijn fundamentele tegenstellingen dan valt dit niet meteen op. Vaak komt dit slechts langzaam tot uiting in groeiende irritatie en onderhuidse spanningen.

Wanneer je uiteindelijk toch vaststelt dat jullie waardeschalen botsen of te sterk verschillen dan komen er fundamentele vragen aan de orde. Houden we de relatie in stand of gaan we uit elkaar? Jezelf verloochenen door het opgeven van een fundamentele waarde die jij belangrijk vindt is op lange termijn alvast geen goed idee. Bijgevolg, je relatie met anderen begint vrijwel altijd bij jezelf.

bottom of page