top of page

Presteren

Waarom je emotioneel welzijn de start is van betere prestaties?

Alleen wanneer jij emotioneel goed in je vel zit, kan je sterk presteren. Bij mindere prestaties is het belangrijk om je bewust te worden van je belemmerende emoties en de dieper gelegen overtuigingen en gedachten. Pas nadien wordt beter presteren mogelijk…


Het belang van emoties

Iedere mens heeft emoties. Vele volwassene zijn we meestal weinig bewust van hun emoties, behalve als ze sterk worden. Tijdens onze opvoeding hebben we meestal afgeleerd om naar onze emoties te luisteren. Of je nu aandacht besteedt aan je emoties of niet, ze zijn altijd sluimerend aanwezig én bestaan in vele soorten, positieve en beperkende.

Hoe tot betere prestaties komen?

  • Word bewust van je emoties. Negeer deze niet, ga je emoties niet uit de weg.

  • Aanvaard dat je emoties hebt én dat deze er onvermijdelijk zijn.

  • Probeer de gedachte of overtuiging achter een bepaalde negatieve emotie te achterhalen. Vaak heb je hiervoor beroepsmatig hulp nodig van een gespecialiseerde coach. Wanneer je de oorzaak van je negatieve emoties achterhaalt, kan je hieraan werken.

De bron van emoties

Wat veel belangrijker is: de bron van emoties is altijd een achterliggende gedachte of overtuiging. Het zijn deze achterliggende gedachten en overtuigingen die onze emoties bepalen en daardoor ook onze prestaties.


Als jij je goed voelt en positieve emoties van blijdschap ervaart, dan sta je positief in het leven en loop je rond met positieve gedachten. Deze gedachten straal je naar anderen uit waardoor je naast jezelf ook anderen sterk laat presteren.


Steek jij jezelf daarentegen steeds in de slachtofferrol – “ik ben altijd de pineut” -, dan kan je onmogelijk sterke prestaties leveren. Of ben je een zwartkijker of doemdenker? Ook dan zijn goede werkprestaties weinig waarschijnlijk. Je emotioneel welzijn vormt bijgevolg de basis van je prestaties.De kernvragen zijn dan ook: ‘hoe komt het dat ik een zwartkijker ben?’ of ‘waarom steek ik mezelf altijd in een slachtofferrol?’. Negatieve gedachten en overtuigingen hebben altijd een ontstaansreden in het verleden. Mogelijk is dat een dieperliggend trauma of een conflict.


Zoek naar het probleem achter het probleem… en verander stapsgewijs je negatieve in positieve gedachten. Wanneer je deze positieve emoties ervaart en omarmt, dan bereik je emotioneel welzijn. Automatisch volgen dan de betere prestaties.

Commentaires


bottom of page