top of page

Harmonie

Eb en vloed zijn in evenwicht behalve bij storm en bij hoogtij. Dag en nacht zijn in evenwicht behalve bij zons- en maansverduisteringen. Wanneer twee mensen een rustig gesprek hebben is het gesprek in evenwicht, behalve wanneer negatieve emoties de overhand nemen.


Het leven bestaat hoofdzakelijk het uit het bereiken van evenwicht tussen tegenstrijdige aspecten: man en vrouw, gedachten en gevoelens, het bewuste en het onbewuste, rede en intuïtie, denken en handelen, zacht en stevig.


Maar wat is evenwicht? De eigenschap van evenwicht is dat men constant uit evenwicht is.

Evenwicht, uit evenwicht , herstel van evenwicht, uit evenwicht ...


Voorbeeld. Je bent in de flow een mooie tekst aan het schrijven. De woorden vloeien uit je pen. Je bent in evenwicht en het voelt harmonieus aan. Plots denk je aan een onprettig voorval en je bent uit evenwicht.


Vraag is hoever je dan van het evenwichtspunt bent. Schommelen rond het evenwichtspunt is in feite harmonie. Maar ben je ver van het evenwichtspunt verwijderd en/of bereik je hem bijna nooit, dan is werken aan het herstel met behulp van een professionele hulp noodzakelijk.


Vele mensen zijn constant behoorlijk uit evenwicht. Maar ze merken het niet of willen het niet zien. Ze zijn het zodanig gewoon dat het comfortabel lijkt. Het vergt echter moed om professionele hulp te vragen en terug naar het evenwicht en naar harmonie te streven.

Andere artikelen van MarcBekijk hier andere blogs van Marc


Opmerkingen


bottom of page